Kvalitní čokoláda nemusí být pouze hořká, ale může být jak mléčná, tak i bílá. Kvalitu
neurčuje výše obsahu kakaa, důležitější je
druh a kvalita použitých kakaových bobů.
- Hořká čokoláda – měla by obsahovat nejméně 35 % kakaové sušiny, za kvalitní hořkou čokoládu se považuje čokoláda nad 50 % kakaa, optimální je 70 % kakaa.
- Mléčná čokoláda – do této čokolády se přidává sušené mléko. Podíl kakaové sušiny u mléčné čokolády je cca 25 %, za kvalitní ji lze považovat až od výše 30 %. Zároveň musí obsahovat 14 - 25 % mléčných součástí. Na trhu lze koupit mléčnou čokoládu i se 70 % kakaa.
- Bílá čokoláda - neobsahuje kakaový prášek, ale pouze kakaové máslo, mléko a cukr, takže by neměla být ani jako čokoláda označována. Mezi čokolády se řadí díky kakaovému máslu, surovině získané z kakaových bobů. Podíl kakaového másla by měl být alespoň 20 %, mléka zhruba 14 %.
Velké oblibě se těší čokolády
s přísadami (s oříšky, mandlemi, kandovaným ovocem, ….), oblíbené jsou i
ochucené čokolády, u nichž je kakaová sušina smíchaná s jinou příchutí (mořskou solí, chilli, s příchutí jogurtovou, pomerančovou, arabským kořením, ...).
Přestože jsou kvalitní čokolády dražší, přinášejí nejen příjemné
uspokojení chuti, ale i nezapomenutelný požitek.