Základní složky potravin - co jíme

Přehled článků v sekci Základní složky potravin - co jíme

Bílkoviny

Bílkoviny jsou základní látky pro stavbu a obnovu tkání, dobrou imunitu, tvorbu hormonů a erytrocytů. Nedostatek bílkovin negativně ovlivňuje tělesný i duševní vývoj. Nadměrný přísun bílkovin je naopak velkou metabolickou zátěží pro ledviny a játra.

Cukry

Cukr je jednou z nejvíce psychotropních potravin. Významně ovlivňuje činnost mozku. V přiměřeném množství snižuje úzkost. Ve starověku se sladké chuti používaly pouze jako lék k posílení žaludku, sleziny a slinivky.

Proč jsou BIO produkty dražší?

Potraviny z běžného, průmyslového zemědělství jsou dnes sice levnější, ale kdyby se do jejich ceny promítly i škody na životním prostředí, byly by to právě ony, při jejichž nákupu bychom museli sahat hlouběji do peněženky.

Rozpustná vláknina

Vláknina nepatří mezi živiny, přesto tvoří významnou složku naší potravy. Rozlišujeme dva druhy vlákniny, rozpustnou a nerozpustnou, a to podle schopnosti vlákniny rozpouštět se ve vodě. Oba tyto typy se nacházejí v různých vzájemných poměrech v potravinách obsahujících vlákninu.

Jablka

Jablka je nejlepší konzumovat v syrovém stavu, kdy si uchovají nejvíce prospěšných látek. Slupku bychom z nich rozhodně neměli loupat, protože bychom je tak zbavili množství vitamínů a minerálů, které se ve slupce ukrývají.

Česnek setý

Antiseptické vlastnosti česneku byly známé již před staletími, čerstvá šťáva z česneku se používala k dezinfekci otevřených ran za první světové války před nástupem antibiotik. Pravidelná konzumace česneku nebo užívání česnekových kapslí podporuje kondici a celkový zdravotní stav.