Kmín kořenný – Carum carvi L. (kmín luční)

Kmín je dvouletá, někdy vytrvalá rostlina z čeledi mrkvovité. Rostlina vytváří silný vřetenovitý, slabě se větvící kořen. V prvním roce se vyvíjí listová růžice přízemních, pochvatě řapíkatých listů, ve druhém roce vyrůstá řídce větvená, rýhovaně hranatá, vysoká lodyha s přisedlými listy. Lodyha dosahuje výšky 30 – 100 cm. Drobné bílé květy jsou uspořádány ve středně velkých složených okolících. Rostlina kvete v květnu až v červnu, zraje od července do srpna. Plodem je vejčitá, z boku stlačená, světlehnědá až tmavohnědá dvounažka. Je srpovitě zakřivená a na obou koncích zúžená, má charakteristickou vůni. Kmín kořenný je rozšířen v Evropě i v západní a střední Asii. U nás se vyskytuje od nížin do horského pásma, můžeme ho vidět na lukách a pastvinách, na mezích u okrajů cest. Preferuje půdy čerstvě vlhké až vlhké, na živiny bohaté. Kmín se na našem území užívá již od středověku, nyní se hojně pěstuje, je velmi dobrou medonosnou plodinou.

obrázek ke článku Kmín kořenný – Carum carvi L. (kmín luční)

Užívanou částí kmínu je zralý plod (Fructus carvi).

Plody se sbírají, když hnědnou a začínají dozrávat. Okolíky se seřezávají v červnu až srpnu, když dvě třetiny plodů již dozrály. Nechávají se ještě proschnout, pak se vymlátí, vyčistí a vytřídí. Droga má kořenitý pach i chuť.

Plody kmínu obsahují:


  • silici (3 – 7%) s hlavní složkou karvonem (bakteriostatický účinek) a limonem
  • olej
  • bílkoviny
  • flavonoidy

Kmín byl dříve používán hlavně při žaludečních a střevních obtížích, ale i při onemocněních dýchacího systému.

Léčivé účinky kmínu - vnitřní použití:


  • tlumí křeče hladkých svalů v trávicím ústrojí
  • zklidňuje žaludek
  • podporuje vylučování trávicích šťáv
  • omezuje kvasné a hnilobné procesy ve střevech
  • působí proti nadýmání - mírní křeče žaludku a střev
  • pomáhá při nechutenství, podporuje chuť k jídlu
  • zvyšuje produkci mateřského mléka
  • podporuje vykašlávání – pomáhá při léčbě zánětů dýchacích cest
  • působí proti parazitům

Zneužívání silice, zejména lihového roztoku, vede k poruše jater a ledvin.

Baktericidního účinku kmínu se využívá v kosmetice, mydlářství a parfumerii.

Užívá se ve formě nálevu (2 lžičky rozmačkaných plodů na šálek vody), pije se 2x - 3x denně. Proti nadýmání a žaludečním křečím se mohou žvýkat celé plody (v množství cca 3 g denně) nebo lze užívat rozdrcený kmín jako prášek na špičku nože. Žvýkáním sušených semen zmizí z úst nepříjemný zápach i po pokrmech silně kořeněných česnekem.

Kmín se hojně užívá jako koření (do sýra, chleba, zelí, polévek,..) a také při výrobě likérů. Mladé lístky můžeme přidávat jako mírně aromatizující zeleninu do salátů či omáček.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...