Antikoagulanty - léky
proti srážení krve společně s přírodními zdroji antikoagulantů (ovoce, zelenina) úspěšně
zabraňují výskytu rizikových faktorů, jako je mrtvice, vysoký krevní tlak, obezita a cukrovka.
Protisrážlivé (antikoagulační) léky - mají rozsáhlé využití, zabraňují zbytečnému srážení krve, patří sem například
Warfarin a
Heparin.
Heparin - patří k základním lékům, který blokuje srážlivý proces. Aplikuje se v akutní fázi, a to pouze injekčně a je schopný rozředit tepenné uzávěry. Nevýhodou je
bolestivost při aplikaci a
vznik modřin.
Warfarin - léčba Warfarinem obvykle přichází až po Heparinu, je pomalejší. Narušuje normální funkci vitaminu K, který je nezbytný pro tvorbu účinných koagulačních faktorů. Účinek nastupuje s několikadenním zpožděním. U tohoto léku je proto
zákaz konzumace zeleniny s vysokým
obsahem K (kapusta, brokolice, rajčata), neboť snižuje účinek léku. Hladinu Warfarinu je nutné pravidelně kontrolovat.
Nejmodernějšími léky proti srážení krve jsou
Pradaxa a
Xarelto.
Pradaxa - tabletová forma, má podobný účinek jako Warfarin. Používá se v rámci prevence vzniku sraženin po operacích, a také proti vzniku krevních sraženin.
Xarelto - funguje na principu blokování srážecího faktoru XA, používá se v rámci prevence po operacích.
U každého ředění krve je důležité pravidelně
kontrolovat srážlivost krve. Léky se nastavují podle srážlivosti, tak aby byla optimální.
Antitrombolitika - léky na ředění krve (proti nadměrnému srážení krve), které brání vzniku krevních sraženin (trombů) v krevním řečišti. Patří sem například kyselina acetylsalicylová
(acylpyrin, anopyrin, aspirin). Jde o nesteroidní protizánětlivé léky, doporučuje se užívat 100 mg denně. Tento lék slouží jako
prevence vzniku krevních sraženin u lidí s vysokým krevním tlakem a aterosklerózou.
Nežádoucí účinky
- látky proti srážení krve
brání srážlivosti i ve chvíli, kdy se poraníme. Dochází i ke krvácení z nosu, z trávicí trubice (krev ve stolici, zvracení krve). Může dojít k vykašlávání krve. Dochází
k nedostatku vitaminu C (únava, krvácení dásní, zápach z úst, otoky, modřiny, podlitiny, padání zubů, vlasů, bolest kloubů, podrážděnost, špatné hojení ran, hemoroidy, křečové žíly, zánět cév).
K ředění krve dochází u pacientů z důvodů:
- léčby již vzniklých zdravotních komplikací
- v rámci prevence zdravotních komplikací
Léky na ředění krve jsou předepisovány u:
- trombózy - zvýšená srážlivost krve, otoky, zvětšené, až křečové žíly, fialové zbarvení oblasti až plicní embolie, infarkt mozku, či srdce
- zánětu povrchových a hlubokých žil - zarudnutí a bolest žíly, bolestivé otoky, viditelné zarudlé žíly postižené končetiny
- infarktu myokardu a anginy pectoris - svíravá bolest na hrudi vystřelující z hrudi do levé ruky, či zad, obtížné dýchání, pocení
- cévní mozkové příhody, mrtvice mozku - příznaky - strach, zmatenost, pokleslý jeden ústní koutek, jazyk k jedné straně, poruchy řeči, necitlivost jedné poloviny tváře, poruchy vidění, bolest hlavy, poruchy paměti, motání hlavy, poruchy pohybu jedné poloviny těla, ochrnutí
- plicní embolie – velice silná bolest na hrudi, suchý kašel, dušení, vykašlávání krve
- plicní hypertenze - nedostatek dechu, únava, bolest na hrudi, promodrání rtů, prstů)
Proti srážlivosti se užívají také přírodní antikoagulanty, které
napomáhají s ředěním krve, zároveň však představují i zdravý způsob výživy. Dobrým zdrojem přírodních antikoagulantů jsou
ovocné plody. Doporučená denní dávka představuje dvě až tři porce ovoce. Vhodným způsobem, jak dostat toto množství denně do těla, je pití ovocných šťáv. Mezi přírodní antikoagulanty patří například,
hrozny, ananas, jablka, zázvor a některé koření.
Zvláštní péče se musí věnovat pacientům po mrtvici. Konzumace potravin s přírodními antikoagulanty vyžaduje kontrolu pacientů, aby nedošlo k ovlivnění dávkování warfarinu.
Přírodní antikoagulanty:
- Hrozny - obsahují flavonoidy, které snižují shlukování krevních destiček a vznik škodlivých krevních sraženin. Zároveň obsahují sloučeninu zvanou resveratrol, která mimo jiné i snižuje krevní tlak. Doporučuje se tedy pití jedné sklenky červeného vína po večeři.
- Ananas - obsahuje enzym bromelain, který je přírodním antikoagulantem. Bromelain poškozuje fibrin, což je bílkovinná látka v krvi způsobující její srážlivost. Ananas je také zdrojem vlákniny, která odstraňuje z krve toxiny a špatný cholesterol, pomáhá snižovat krevní tlak.
- Jablka obsahují stejné fytonutrienty, jaké se nalézají v hroznech. Pití 100% jablečné šťávy každý den po dobu 6 týdnů pomáhá s odstraněním špatného LDL cholesterolu, který způsobuje mrtvici.
- Zelenina, koření a byliny - proti srážlivosti krevních destiček pomáhá zejména zázvor. Antikoagulanty obsahuje také koření jako kari paprika, kajenský pepř, skořice, tymián, kurkuma, kopr, oregano, lékořice a máta.