Kvalitní čokoláda

Kakaovník plodí celý rok, ale hlavní sklizeň plodů probíhá dvakrát do roka, a to v květnu a listopadu. Když se plody otevřou, jsou vidět kakaové boby. Ty jsou ve své surové podobě obalené tenkou bílou sladkou slupkou, která se musí před fermentací bobů odstranit. Boby zrají asi týden v dřevěných krabicích pod listy banánovníků ve velkém horku. Když jsou dostatečně suché, putují do místa zpracování.

obrázek ke článku Kvalitní čokoláda

Kvalitní čokoláda nemusí být pouze hořká, ale může být jak mléčná, tak i bílá. Kvalitu neurčuje výše obsahu kakaa, důležitější je druh a kvalita použitých kakaových bobů.

  • Hořká čokoláda – měla by obsahovat nejméně 35 % kakaové sušiny, za kvalitní hořkou čokoládu se považuje čokoláda nad 50 % kakaa, optimální je 70 % kakaa.
  • Mléčná čokoláda – do této čokolády se přidává sušené mléko. Podíl kakaové sušiny u mléčné čokolády je cca 25 %, za kvalitní ji lze považovat až od výše 30 %. Zároveň musí obsahovat 14 - 25 % mléčných součástí. Na trhu lze koupit mléčnou čokoládu i se 70 % kakaa.
  • Bílá čokoláda - neobsahuje kakaový prášek, ale pouze kakaové máslo, mléko a cukr, takže by neměla být ani jako čokoláda označována. Mezi čokolády se řadí díky kakaovému máslu, surovině získané z kakaových bobů. Podíl kakaového másla by měl být alespoň 20 %, mléka zhruba 14 %.

Velké oblibě se těší čokolády s přísadami (s oříšky, mandlemi, kandovaným ovocem, ….), oblíbené jsou i ochucené čokolády, u nichž je kakaová sušina smíchaná s jinou příchutí (mořskou solí, chilli, s příchutí jogurtovou, pomerančovou, arabským kořením, ...).

Přestože jsou kvalitní čokolády dražší, přinášejí nejen příjemné uspokojení chuti, ale i nezapomenutelný požitek.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Kvalitní čokoláda