Hrozbu skrytou v cholesterolu bychom rozhodně
neměli podceňovat, neboť je jedním z činitelů, jenž se podílí na onemocnění srdce, na něž v České republice umírá více jak polovina všech lidí. Poruchy metabolismu tohoto druhu nemají zpočátku téměř
žádné příznaky, proto je může včas zachytit pouze lékařské vyšetření -
krevní testy. Až když jsou hodnoty cholesterolu zvláště vysoké,
mohou se tvořit nažloutlé uzlíky pod kůží na loktech, kolenech nebo v kůži pod očima.
Máte-li dojem, že jste-li hubení, nemůžete mít zvýšenou hladinu cholesterolu, tak
jste na omylu. Vysokým cholesterolem sice trpí hlavně lidé s nadváhou, ale i štíhlí lidé nejsou v tomto směru žádnou výjimkou. Podíl na tom často mívají
dědičné dispozice.
Vysoké hodnoty cholesterolu bývaly dříve často spojovány se stravou obsahující velké množství živočišných tuků, jako je hovězí maso, máslo a výrobky z plnotučného mléka, kokosový olej, palmový olej a jiné nasycené tuky používané v průmyslově zpracovaných potravinách. Od této teorie se dnes již pomalu upouští, jelikož cholesterol
z potravy se vstřebává poměrně málo.
Hodnoty cholesterolu jsou ovlivňovány hlavně
cholesterolem vytvářeným v těle, i když jeho tvorba je jistě stimulována i vysokým příjmem nasycených tuků.
Příčiny zvýšené hladiny cholesterolu v krvi dělíme na:
- Primární (geneticky podmíněné onemocnění) - zapsané v genetickém kódu každé naší buňky ve formě dědičných dispozic. Těžko můžeme ovlivnit svou genetickou výbavu, pokud se v rodině zvýšené hladiny cholesterolu a ostatních lipidů vyskytují. K aktivaci také přispívá působení vnějších činitelů, jako je přejídání, obezita a málo pohybu.
- Sekundární (získané onemocnění) - způsobeno jinou chorobou, například při onemocnění jater, ledvin či štítné žlázy. Problematická je také cukrovka nebo i nadměrná konzumace alkoholu nebo dokonce i užívání některých léků (např. kortikoidů, diuretik atd.).
Cholesterol se v krvi
přenáší dvěma typy bílkovin - lipoproteiny
s nízkou hustotou (LOL), které transportují tři čtvrtiny cholesterolu, a lipoproteiny
s vysokou hustotou (HOL). Při krevních testech se měří jednak
celkový cholesterol (hodnoty by měly být kolem 5,2 mmol/l) a odděleně se měří "škodlivý"
LDL cholesterol a "prospěšný"
HDL cholesterol.
Některé lipoproteiny transportují tuky, především HDL cholesterol, kterého bychom měli mít nad 1 mmol/l,
z cév do jater. Tam je využíván pro tvorbu důležitých látek. Naopak
z jater do cév nesou lipoproteiny LDL cholesterol, který se dobře a snadno
usazuje v cévách. Důsledkem tohoto procesu je zužování cév – ateroskleróza.
Cholesterol představuje riziko pro vznik onemocnění jako je:
- ateroskleróza (degenerativní onemocnění cévní stěny) a dalších komplikací – srdeční infarkt, angína pectoris, cévní mozkové příhody
- nedokrevnost dolních končetin
- zánět slinivky břišní
- bolestivé onemocnění břicha
Klasická léčba
Používá se
několik skupin hypolipidemik, je na lékaři, aby zvolil takový druh, který nejlépe upraví hladiny lipidů ve vaší krvi.
Fibráty - nejčastěji užívanou skupinou léků, snižují hladiny cholesterolu (LDL cholesterolu, triglyceridů) a zvyšují hladiny HDL cholesterolu.
Statiny - snižují hladiny celkového a LDL cholesterolu v krvi a zvyšují hladiny HDL cholesterolu, neovlivňují ale příliš hladiny triglyceridů.
Pryskyřice (méně užívané) - ovlivňující především hladiny cholesterolu.
Vedle léčby klasickými léky je vhodné zařadit do stravy
vhodné potravinové doplňky, které jsou bezpečné i při dlouhodobém užívání. Z jídelníčku je potřeba
vynechat nasycené tuky, omezit sůl a zařadit stravu bohatou na
vlákninu (ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné pečivo, …). Také
pravidelný pohyb přispívá ke snížení cholesterolu, vhodná je jízda na kole, plavání, rychlá chůze nebo běh, a to alespoň 2x týdně po třiceti minutách.
Některé přírodní doplňky, s jejichž pomocí lze udržet příznivou hladinu cholesterolu:
- vitamin C - zvyšuje účinnost vitaminu E a zvyšuje hladinu ochranného HDL cholesterolu
- vitamin E - zvyšuje hodnotu ochranného HDL cholesterolu a brání počátkům tvorby koronárních plátů
- lecitin - napomáhá odstraňování cholesterolu z tkání a jeho transportu do jater, podílí se na snižování rizika rozvoje aterosklerózy
- cholin (vitamin B11) - lipotropický účinek, podílí se na využití tuků a cholesterolu, zabraňuje jejich hromadění v organismu
- pupalka dvouletá (vitamin F) - aktivuje nevyužitý tuk, udržuje správnou hladinu cholesterolu
- česnek (vhodný je i sušený koncentrát) – příznivý vliv na hladinu triglyceridů, má nejen preventivní, ale i léčebnou schopnost snižovat arteriosklerotickou regresi plátů
- chrom - pomáhá snižovat škodlivý cholesterol a zároveň zvyšuje hladinu prospěšného cholesterolu
- ovesné otruby – snižují vstřebávání cholesterolu z potravy