Rakovina – bujení abnormálních buněk

Rakovina je různorodá skupina chorob, které spojuje jeden společný rys, kdy určitá populace buněk se vymkne kontrole a začne růst. I když jsou buňky za normálních okolností schopny svou mutaci detekovat a opravit, dochází z nějakého důvodu v těle k narušení procesu rozmnožování nebo dělení buněk. Ty začnou nekontrolovatelně bujet a poškozují zdravé tkáně. Nádorové buňky mohou následně proniknout do oběhu a krví nebo lymfou se rozšířit do dalších částí těla. Pokud se tento stav neléčí, mohou rakovinné buňky převážit nad normálními a způsobit život ohrožující onemocnění, rakovinu.

Dosud není zcela jasné, proč se zdravé buňky změní na rakovinné. Pokud není imunitní systém z nějakého důvodu narušen, zachytí tyto změny a okamžitě zahájí protiútok, bující buňku zničí. Z abnormální buňky, které se však podaří z dohledu imunitního systému uniknout, může vzniknout nádor.

Je prokázané, že molekuly volných radikálů mohou poškodit genetický materiál v buňkách a tím vyvolat zhoubný proces. Hodnoty volných radikálů, které vznikají při normálním metabolismu, jsou dobře kontrolovány, existují však faktory, při nichž tvorba volných radikálů vzrůstá.

Tvorba volných radikálů nebezpečně vzrůstá působením faktorů, jako je například:


  • nesprávná výživa
  • kouření
  • nadměrné pití alkoholu
  • přílišné slunění
  • stres
  • viry
  • dědičné dispozice

Výzkumy prokázaly, že u 70 % případů by se dalo vzniku rakoviny zabránit změnou způsobu života.

Riziko onemocnění rakovinou je možné snížit, pokud:


  • si budete udržovat přiměřenou tělesnou hmotnost - tuky by měly tvořit jen jednu třetinu denního příjmu kalorií
  • nebudete konzumovat více než 80 g červeného masa denně - zvyšuje riziko rakoviny střev
  • z jídelníčku vyřadíte mnoho solených uzenin a grilované potraviny, které obsahují množství karcinogenů – hrozí rakovinou žaludku
  • nebudete pít větší množství alkoholu
  • budete konzumovat nejméně 5x denně ovoce a zeleninu, včetně tepelně upravených rajčat, která jsou velmi bohatá na antioxidanty
  • zvýšíte příjem vlákniny, která odstraňuje z těla karcinogenní látky
  • omezíte nebo zcela vynecháte kouření, které je hlavní příčinou rakoviny plic a zvyšuje riziko vzniku rakoviny jícnu, hrtanu, žlučníku, žaludku, slinivky břišní a rakoviny děložního hrdla
  • se budete vyhýbat nadměrnému slunění bez patřičné ochrany – hrozí nebezpečí rakoviny kůže

Nejlepší ochranou proti rakovině je nejen zdravá strava, preventivně působí i některé potravinové doplňky. Ty nejen podporují klasickou léčbu, ale i zmírňují její nepříjemné vedlejší účinky.

Některé antioxidanty a jejich vliv v boji proti rakovině:


  • Vitamin C a flavonoidy - ochrana před rakovinou děložního hrdla, plic, jícnu, slinivky a žaludku.
  • Vitamin E a látky obsažené ve lněném oleji (lignany) - ochrana před rakovinou prsu, střev a prostaty.
  • Selen a výtažek ze zeleného čaje - celkový ochranný účinek.
  • Koenzym Q1O a smíšené přírodní karotenoidy (zvláště beta-karoten a lykopen) – pomáhají v ochraně buněk před nekontrolovatelnými volnými radikály a mohou potlačovat další růst nádorových buněk.

Klasická léčba rakoviny, jako je ozařování, chemoterapie a chirurgické zákroky mohou být v léčení rakoviny velmi účinné. Ztráta chuti k jídlu je obvyklá, kvalitní multivitaminový a multiminerální přípravek zajistí pacientovi dostatečný příjem důležitých látek.

V současné době přistupují ještě další možnosti léčby, jako je imunoterapie, hormonální terapie a biologické léčba.

Přírodní léčba by se měla používat pouze jako podpůrná léčba při terapii klasické.

Fytochemické látky s protirakovinnými vlastnostmi, jako je echinacea a japonské houby maitake, lze užívat při ozařování i při chemoterapii, protože pomáhají v krvi udržovat hodnoty leukocytů, které bojují proti infekci.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...