Cholesterol

Cholesterol je látka podobná tuku, která se nachází v krvi. Je součástí každé buňky a stavební jednotkou nervů a buněk v mozku. I když organismus potřebuje určité množství cholesterolu k udržování buněčných membrán a zachování dalších životních funkcí (např. zpracování tuků, tvorba hormonů a vitaminu D), vedou nadměrné hodnoty cholesterolu k ucpávání cév, které může být příčinou srdeční a mozkové příhody.

obrázek ke článku Cholesterol

Hrozbu skrytou v cholesterolu bychom rozhodně neměli podceňovat, neboť je jedním z činitelů, jenž se podílí na onemocnění srdce, na něž v České republice umírá více jak polovina všech lidí. Poruchy metabolismu tohoto druhu nemají zpočátku téměř žádné příznaky, proto je může včas zachytit pouze lékařské vyšetření - krevní testy. Až když jsou hodnoty cholesterolu zvláště vysoké, mohou se tvořit nažloutlé uzlíky pod kůží na loktech, kolenech nebo v kůži pod očima.

Máte-li dojem, že jste-li hubení, nemůžete mít zvýšenou hladinu cholesterolu, tak jste na omylu. Vysokým cholesterolem sice trpí hlavně lidé s nadváhou, ale i štíhlí lidé nejsou v tomto směru žádnou výjimkou. Podíl na tom často mívají dědičné dispozice.

Vysoké hodnoty cholesterolu bývaly dříve často spojovány se stravou obsahující velké množství živočišných tuků, jako je hovězí maso, máslo a výrobky z plnotučného mléka, kokosový olej, palmový olej a jiné nasycené tuky používané v průmyslově zpracovaných potravinách. Od této teorie se dnes již pomalu upouští, jelikož cholesterol z potravy se vstřebává poměrně málo.

Hodnoty cholesterolu jsou ovlivňovány hlavně cholesterolem vytvářeným v těle, i když jeho tvorba je jistě stimulována i vysokým příjmem nasycených tuků.

Příčiny zvýšené hladiny cholesterolu v krvi dělíme na:


  • Primární (geneticky podmíněné onemocnění) - zapsané v genetickém kódu každé naší buňky ve formě dědičných dispozic. Těžko můžeme ovlivnit svou genetickou výbavu, pokud se v rodině zvýšené hladiny cholesterolu a ostatních lipidů vyskytují. K aktivaci také přispívá působení vnějších činitelů, jako je přejídání, obezita a málo pohybu.
  • Sekundární (získané onemocnění) - způsobeno jinou chorobou, například při onemocnění jater, ledvin či štítné žlázy. Problematická je také cukrovka nebo i nadměrná konzumace alkoholu nebo dokonce i užívání některých léků (např. kortikoidů, diuretik atd.).

Cholesterol se v krvi přenáší dvěma typy bílkovin - lipoproteiny s nízkou hustotou (LOL), které transportují tři čtvrtiny cholesterolu, a lipoproteiny s vysokou hustotou (HOL). Při krevních testech se měří jednak celkový cholesterol (hodnoty by měly být kolem 5,2 mmol/l) a odděleně se měří "škodlivý" LDL cholesterol a "prospěšný" HDL cholesterol.

Některé lipoproteiny transportují tuky, především HDL cholesterol, kterého bychom měli mít nad 1 mmol/l, z cév do jater. Tam je využíván pro tvorbu důležitých látek. Naopak z jater do cév nesou lipoproteiny LDL cholesterol, který se dobře a snadno usazuje v cévách. Důsledkem tohoto procesu je zužování cév – ateroskleróza.

Cholesterol představuje riziko pro vznik onemocnění jako je:


  • ateroskleróza (degenerativní onemocnění cévní stěny) a dalších komplikací – srdeční infarkt, angína pectoris, cévní mozkové příhody
  • nedokrevnost dolních končetin
  • zánět slinivky břišní
  • bolestivé onemocnění břicha

Klasická léčba


Používá se několik skupin hypolipidemik, je na lékaři, aby zvolil takový druh, který nejlépe upraví hladiny lipidů ve vaší krvi.

  • Fibráty - nejčastěji užívanou skupinou léků, snižují hladiny cholesterolu (LDL cholesterolu, triglyceridů) a zvyšují hladiny HDL cholesterolu.
  • Statiny - snižují hladiny celkového a LDL cholesterolu v krvi a zvyšují hladiny HDL cholesterolu, neovlivňují ale příliš hladiny triglyceridů.
  • Pryskyřice (méně užívané) - ovlivňující především hladiny cholesterolu.

  • Vedle léčby klasickými léky je vhodné zařadit do stravy vhodné potravinové doplňky, které jsou bezpečné i při dlouhodobém užívání. Z jídelníčku je potřeba vynechat nasycené tuky, omezit sůl a zařadit stravu bohatou na vlákninu (ovoce, zelenina, luštěniny, celozrnné pečivo, …). Také pravidelný pohyb přispívá ke snížení cholesterolu, vhodná je jízda na kole, plavání, rychlá chůze nebo běh, a to alespoň 2x týdně po třiceti minutách.

    Některé přírodní doplňky, s jejichž pomocí lze udržet příznivou hladinu cholesterolu:


    • vitamin C - zvyšuje účinnost vitaminu E a zvyšuje hladinu ochranného HDL cholesterolu
    • vitamin E - zvyšuje hodnotu ochranného HDL cholesterolu a brání počátkům tvorby koronárních plátů
    • lecitin - napomáhá odstraňování cholesterolu z tkání a jeho transportu do jater, podílí se na snižování rizika rozvoje aterosklerózy
    • cholin (vitamin B11) - lipotropický účinek, podílí se na využití tuků a cholesterolu, zabraňuje jejich hromadění v organismu
    • pupalka dvouletá (vitamin F) - aktivuje nevyužitý tuk, udržuje správnou hladinu cholesterolu
    • česnek (vhodný je i sušený koncentrát) – příznivý vliv na hladinu triglyceridů, má nejen preventivní, ale i léčebnou schopnost snižovat arteriosklerotickou regresi plátů
    • chrom - pomáhá snižovat škodlivý cholesterol a zároveň zvyšuje hladinu prospěšného cholesterolu
    • ovesné otruby – snižují vstřebávání cholesterolu z potravy


    Sdílet na: Facebook Linkuj.cz Jagg.cz
    Přehled komentářů k článku
    ... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
    obrázek ke článku Cholesterol