Jak v zimě zbytečně nepřibývat na váze

Chlad a nedostatek světla má negativní dopad na lidský organismus. Většina z nás se cítí ospale, rychleji podléháme únavě a depresím. Tělo si v chladných dnech dělá tukové zásoby, neboť organismus má horší (pomalejší) spalování. Většinou nemáme chuť ani dostatek sil, jít se projít, zaběhat si nebo se věnovat jiným sportovním aktivitám. Pohyb má však při spalování tuků důležitou roli, jelikož tělo prohřeje ze všeho nejlépe.

obrázek ke článku Jak v zimě zbytečně nepřibývat na váze

Během zimních měsíců není vhodná konzumace nízkokalorické stravy v podobě lehkých zeleninových salátů, neboť právě tato strava organismus ještě více ochlazuje, což brzdí spalování tuků.

Vhodné jsou naopak tzv. zahřívací potraviny, které pomohou nastartovat metabolismus a dodají tělu vitamíny, minerály a tím i potřebnou energii.

Zahřívací potraviny:


  • Polévky - zeleninové
  • Maso – krůtí, kuřecí, králičí, skopové, jehněčí
  • Přílohy – rýže, pohanka, ovesné vločky, sója
  • Snídaně a svačiny - sýry plísňové, kozí, ovčí, jogurty, vajíčka
  • Ovoce – jablka, broskve, banány, datle, třešně, maliny
  • Zelenina – cibule, česnek, pórek, křen, chřest, chilli papričky
  • Koření – kmín, pepř, skořice, zázvor, badyán, bazalka, hřebíček, fenykl
  • Semena – vlašské ořechy, slunečnicová semena, mandle, lískové ořechy, mák

Úprava životosprávy a jídelníčku pro zimní měsíce:


  • Snažte se hodně spát, spánkový deficit vyvolává větší chuť k jídlu.
  • Co nejvíce vyhledávejte světlo. I za mrazu si dopřejte pobyt na slunci, podpoříte tím produkci serotoninu.
  • Dopřejte si krůtí maso a krevety, obsahují tryptofan, který se přeměňuje na chybějící serotonin. Najdete jej i v ovesných vločkách, sojových výrobcích, mandlích, lískových oříšcích, banánech a jablkách.
  • Do každodenního jídelníčku zařaďte i mléčné výroky (jogurty, sýry). Dodají tělu serotonin, který upravuje výkyvy nálad.
  • Hlídejte si přísun cukrů, neboť hypoglykémie (nedostatek cukrů) způsobuje únavu a následné přejídání.
  • Dodržujte odstup mezi jednotlivými jídly, který by neměl být větší, než dvě hodiny.
  • Každá porce jídla by měla být bohatá na sacharidy s nízkým glykemickým indexem, bílkoviny, chybět by neměla ani zelenina a ovoce.
  • Zaměřte se na pravidelný přísun omega – 3 - nenasycené mastné kyseliny (tučnější ryby, lněné semínko, řepkový olej nebo potravinové doplňky). Pomáhají spalovat tuky, mají antidepresivní efekt.
  • Pravidelně cvičte nebo provozujte jiné sportovní aktivity.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...
obrázek ke článku Jak v zimě zbytečně nepřibývat na váze