Italský sýr Pecorino Romano

Sýry tvoří v Itálii součást většiny jídel. I proto je Itálie zemí, kde se vyrábějí sýry světové kvality a vyvážejí se do celého světa. Pecorino je typický tvrdý italský sýr. Pecorino je souhrnný název pro všechny sýry vyráběné z plnotučného ovčího mléka. Název Pecorino vychází z italského slova pecora, které znamená ovce. Jde o jeden z nejstarších evropských sýrů. Historie Pecorino Romano sahá až do starověkého Říma, odtud název „romano“. Sýr má barvu smetanovou až světle žlutou. Chuť sýru je slaná, výrazně pikantní.

obrázek ke článku Italský sýr Pecorino Romano

Pecorino Romano je polotučný (minimálně 36% tuku v sušině) tvrdý sýr, který se vyrábí v období od listopadu do července. Sýrové válcové bloky o váze 8 až 22 kg (válec může vážit i 22 až 33 kg) zrají nejméně 8 měsíců.

Těsto je bílé až slámově žluté se zrnitou texturou (drobnými oky) a charakteristickou vůní a ostřejší, pikantní chutí. Sýrová kůrka má různou tloušťku v závislosti na délce zrání. Na povrchu bývá ochranná neutrální nebo černá vrstva, pod níž je vidět ozdobná pečeť s označením Pecorino Romano. Do kůry je vyražena hlava ovce, název sýra, identifikační kód výrobce, měsíc a rok výroby.

Sýr Pecorino se vyskytuje se ve 4 variantách zpracovávaných typicky pro oblast původu:


  • Pecorino Romano (Pecorino Siciliano) - původ Sicílie
  • Pecorino Sardo - původ Sardinie
  • Pecorino Toscano - původ Toskánsko
  • Pecorino di Filiano - původ Basilicata

Svou slaností a pikantní chutí je do jisté míry podobný sýru Niva, má obdobné použití jako Parmezán, ale je slanější.

Využití v kuchyni je mnohostranné. Sýr Pecorino můžete používat nastrouhaný na těstoviny, rizoto, do omáček, na tousty, neměl by chybět v žádné italské kuchyni.

Nakrájený na kostičky se hodí jako předkrm či dezert. Při předkrmu podávejte bílé suché víno, u dezertu víno červené. Vždy platí, čím vyzrálejší sýr, tím plnější, výraznější víno.


Sdílet na: Facebook Linkuj.cz
Přehled komentářů k článku
... doposud nebyl přidán žádný komentář ...